با حضور مهمانان ویژه؛ آیین تجلیل از نامآوران، پژوهشگران و فناوران نمونه دانشگاه برگزار شد
با حضور معاون تحقیقات و منابع وزارت نیرو، رئیس طرح جهاد علمی ستاد کل نیروهای مسلح، معاون حمل و نقل جادهای وزارت راه و شهرسازی و مدیران صنایع بزرگ کشور، آیین «تجلیل از نامآوران، پژوهشگران و فناوران نمونه دانشگاه»، ذیل جشنواره پژوهش و فناوری ۱۴۰۳روز دوشنبه ۱۹ آذر ماه ۱۴۰۳ در محل سالن همایشهای بینالمللی امام رضا علیه السلام دانشگاه برگزار شد.
در این مراسم، ابتدا دکتر یونسیان (رئیس دانشگاه)، سخنرانی کرد. پس از آن، دکتر مریم کارگر نجفی (معاون تحقیقات و منابع وزارت نیرو) در سخنانی با تبریک هفته پژوهش، به تبیین اقداماتی که در وزارت نیرو برای استفاده از ظرفیتهای نخبگانی کشور و ارتباط با دانشگاهها انجام شده، پرداخت و پیشنهاد برگزاری جلسه تعاملی دانشگاه علم و صنعت ایران با مجموعه وزارت نیرو، در حضور دکتر علیآبادی (وزیر نیرو)، برای بررسی چالشهای وزارت نیرو را مطرح کرد. وی گفت وضعیت آب و برق در کشور خوب نیست؛ هم محدودیت منابع انرژی فسیلی داریم، هم محدودیت منابع مالی و هم محدودیت منابع آب و تقریباً وزارت نیرو سختترین شرایط را در مدیریت خود طی میکند که امیدواریم با به کارگیری علم و دانش در کنار کارهایی که در حوزه خود انجام میدهیم، بتوانیم تحولی ایجاد کنیم.
معاون وزیر نیرو اظهار داشت ذر تابستان امسال، ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق را داشتیم که دو سالی هست وزارت نیرو آن را مدیریت میکند ولی امسال اولین سالی بود که به دلیل مشکلات کمبود سوخت گاز و مازوتسوزی، در پاییز هم مشکل داشتیم و این نشان میدهد سال به سال این ناترازی بیشتر و محدودیتهای ما در عرضه و تقاضا اضافه میشود. تنها چیزی هم که میتواند در کنار بهرهوری در تولیدف انتقالف توزیع و مصرف، کمک کند خلاقیت و نوآوری است که آن هم در اختیار شما صاحبان علم است.
دکتر کارگر نجفی با تصریح بر لزوم استفاده از ظرفیت نخبگان گفت: ۱۰ درصد از شرکتهای دانشبنیان در حوزه آب و برق فعال هستند که ما با حدود ۳۳۰ شرکت دانشبنیان قرارداد مستقیم منعقد کردهایم. همچنین وزارت نیرو تقریبا حدود ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان خرید محصولات از شرکتهای دانشبنیان داشته است.
وی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو در کنار برگزاری نشست با حضور اساتید و نخبگان دانشگاهی، این امکان و آمادگی را دارد جلسات مجزا با واحدهای فناور یا شرکتهای دانش بنیان مستقر در دانشگاهها با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای بررسی و پیگیری مشکلات موردی آنان برگزار کرده و حمایت لازم را صورت دهد.
معاون وزیر نیرو خاطرنشان کرد: مسائل اولویتهای صنعت آب و برق به شکل مفصل و منظم در سامانههای نان، ساتع، نمانیرو (برق حرارتی) و ساتب (شرکت توانیر)، درج میشود و در صورتی که اساتید، دانشجویان و شرکتهای دانشبنیان علاقهمند به مشاهده اولویتهای تحقیقاتی صنعت آب و برق در حوزههای تعاملی باشند، میتوانند به این سایتها مراجعه کنند.
سخنران بعدی این مراسم، دکتر قربانی (رئیس طرح جهاد علمی ستاد کل نیروهای مسلح) بود. وی با تبریک هفته پژوهش، به تبیین طرح جهاد علمی و رویکرد نیروهای مسلح در این طرح پرداخت و گفت: مجموعه نیروهای مسلح، از ابتدای انقلاب اسلامی به دلیل شرایط کشور و منطقه، حجم همکاری بزرگی با دانشگاهها و شرکتهای کوچک و بزرگ کشور داشته و همه اتفاقات خوبی که در عرصه دفاعی کشور داشتهایم، ماحصل همکاری نزدیک مجموعه نیروهای مسلح با دانشگاههاست و ما بارها اعلام کردهایم در مجموعه صنایع دفاعی، طعم شیرین همکاری با دانشگاهها و خروجی اثربخش این همکاری به ویژه با دانشگاه علم و صنعت ایران را چشیدهایم.
دکتر قربانی با اشاره به اینکه مجموعه نیروهای مسلح، شبکه زیادی را در کشور به کارگیری کرده، تصریح کرد: در طول این سالها، نگاه نیروهای مسلح در حوزه علم و فناوری، هم معطوف به نیازها و گلوکاههای فعلی بوده و هم نیازهای آینده. وی با بیان این مطلب که در حوزه دفاعی، بیش از ۶۰۰۰ شرکت در لیست مجموعه نیروهای مسلح هستند تا اتفاقات خوبی در سامانه سلاح و تسلیحات رقم بخورد، افزود: در طول این سالها بیش از ۴۸ مدل موفق و ناموفق همکاری را تجربه کردهایم و بر این اساس تلاش شده مدل اثربخش همکاری مجموعه نیروهای مسلح با دانشگاهها و شرکتها و صنایع را طراحی کنیم.
رئیس طرح جهاد علمی ستاد کل نیروهای مسلح در ادامه سخنانش به طرح چند دغدغه اصلی در کشور پرداخت و گفت: اولین دغدغه ما، کوتاه شدن طول عمر فناوری است و به نظر میآید در نقطهای هستیم که باید سرمایهگذاری و معماری جدیای در حوزه فناوری دنبال کنیم. دغدغه دوم، نیروی انسانی و جمعیت است که ما در سراشیب جمعیت قرار گرفتهایم و فرصت گرانقدری در اختیار کشور برای استفاده از ظرفیتهای موجود است. دغدغه سوم نیز توسعه اقتصاد دانشبنیان است یعنی چیزی که راه نجات کشور است. وی گفت: علیرغم همه تلاشهای انجام شده، تنها یک یا دو درصد حجم اقتصاد ما دانشبنیان است.
دکتر قربانی در ادامه به طرح این سوال پرداخت که راه حل عبور از این مشکلات چیست و پاسخ داد تجمیع منابع، ظرفیتها و اولویتها با توجه به چالش منابع جدی در کشور مطرح است. وی گفت: طرح جهاد علمی، مبتنی بر این تفکر است که منابع مشترک، زیر ساخت مشترک، نیروی انسانی مشترک و اولویتهای مشترک را در کنار هم قرار دهیم تا اتفاقات خوبی برای کشور رقم بخورد و رویکرد ما توسعه دانشبنیان دفاعی و ملی است. رئیس طرح جهاد علمی ستاد کل نیروهای مسلح افزود: ۲۵ ابزار همکاری در طرح جهاد علمی، پیشبینی شده که از ابتدای زنجیره نوآوری تا انتهای آن که تجاریسازی و توسعه شرکتهای دانش بنیان است را شامل میشود. وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۹۰ دانشگاه، پژوهشگاه و پارک علم و فناوری، عضو طرح جهاد علمی هستند و در دانشگاه علم و صنعت ایران شاهد رشد همکاری خوبی در چند ماه اخیر بودهایم؛ ابراز امیدواری کرد اعضای بیشتری در طرح جهاد علمی مشارکت کنند و ضمن تشکر از تلاش دانشگاه علم و صنعت ایران، آمادگی کامل مجموعه نیروهای مسلح و دفتر این طرح، مستقر در دانشگاه علم و صنعت ایران را برای حمایت از هستههای فناور، پایان نامهها و رسالهها، حمایت از ظرفیت نیروهای پسادکترا و ارایه دیگر سبدهای حمایتی اعلام کرد.
سخنران بعدی مراسم، دکتر رضا اکبری (رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای بود. وی طی سخنانی گفت: یکی از نقاط عطف سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای این است که به عنوان سازمانی پیشرو در نوآوری، ظرفیتهای خوبی در حوزههای ITS ، هوشمندسازی و فناوریهای نوین دارد.
دکتر اکبری با اشاره به اینکه اقدامات مناسبی عمدتأ از جنس فناوری، نوآوری و فعالیتهای دانشبنیان در زمینه مدیریت صحیح منابع موجود در این سازمان انجام شده است، خاطرنشان کرد: سامانههای پیشرفته مدیریتی با استفاده از دانش بومی و بهکمک نخبگان کشور با حمایت سازمان راهداری، طراحی و پیادهسازی شده و ایران جزو معدود کشورهای منطقه است که به لحاظ فناوری، وسعت برداشت دادهها، تکنولوژی تحلیل و پردازشهای مهندسی، امروز به دستاوردهای قابل توجهی دست یافته است.
دکتر اکبری افزود: با این دستاوردها امروز ۶۰ هزار کیلومتر از جادههای کشور برای نخستین بار به لحاظ ایمنی رتبهبندی شدهاند و اطلاعات بسیار با ارزشی برای تصمیمگیری و رفع نواقص جادهای، میزان اعتبار مورد نیاز برای اصلاح و نقش آنها در کاهش آمار تصادفات به دست آمده است. وی با اشاره به فعالیت قریب به ۱۰۰ سامانه ملی در سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای و گردآوری میلیاردها داده و اطلاعات در حوزههای مختلف تردد، ترافیک، جرائم، شبکه حمل و نقل مسافر و بار، وضعیت جادهها، تصادفات و ... خاطرنشان کرد: درصدد گسترش سامانهها با هدف مدیریت بهینه در حوزه زیرساخت حمل و نقل کشور هستیم.
دکتر اکبری توجه به مفاهیم جدیدی مانند تحلیل ریسک، قابلیت اطمینان و تابآوری را به منظور تصمیمگیری در مدیریت زیرساخت، نگهداری شبکه راه و اختصاص منابع، مورد تاکید قرار داد و افزود: در سالهای اخیر اقدامات شاخصی از جمله طرح جامع حمل و نقل جادهای، چند طرح در حوزه هوشمندسازی و ITS بین سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای و دانشگاه علم و صنعت ایران اجرایی شده است.
رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در ادامه از سفرهای اربعین حسینی به عنوان پروژه عظیمی از جنس حمل و نقل یاد کرد و گفت: در این ایام چند میلیون زائر در بازه زمانی کوتاهی به عتبات عالیات مشرف میشوند که جابجایی بیش از ۹۰ درصد آنها به صورت زمینی و قریب به ۴۰ تا ۵۰ درصد به وسیله ناوگان حمل و نقل عمومی انجام میشود.
اکبری با اشاره به فراهم بودن بستر تعامل دانشگاه در ایام سفرهای اربعین حسینی در زمینه برنامهریزی در حوزه حمل و نقل، زمان سفر و فراخوان زائران، اظهار کرد: در این راستا اقداماتی از سوی دانشگاه علم و صنعت ایران در خصوص استفاده از سامانههای تلفن همراه به منظور برنامهریزی سفر و پردازش تصویر وسائل نقلیه با هدف پیشبینی تعداد زائران در مرزها اجرایی شده است.
وی عنوان کرد: در سالهای اخیر با راهاندازی مرکز آموزش، مطالعات و نوآوری به عنوان متولی ارتباط با دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان، اقدامات بسیار شاخصی در زمینه ارتباط با دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان، شرکتهای فناور، نخبگان و فناوران آغاز شده و با برگزاری چند رویداد و فراخوان، تعداد زیادی از ایدهها به قرارداد تبدیل شده است.
رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با اعلام آمادگی این سازمان با هدف تقویت تعامل و همکاری گستردهتر با دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی در حوزه در حوزه راهداری، حمل و نقل و هوشمندسازی ابراز امیدواری کرد این تعاملات منجر به نتایج مؤثر و مفیدی برای کشور شود.
گفتنی است تجلیل از نامآوران، پژوهشگران و فناوران نمونه سال ۱۴۰۳ دانشگاه، رونمایی از ۶ محصول فناوران دانشگاه و تقدیر از ۱۳ صنعت برگزیده در تعاملات صنعتی پایدار با دانشگاه، از دیگر بخشهای این مراسم بود.
|